5 budskaber fra PJPevent om aftalevilkår

27. oktober 2022
Scroll for at se mere

Hvad bør man være særlig opmærksom på, når man vælger aftalevilkår for byggeprojekter i foreningsejede ejendomme?

Det var omdrejningspunktet for vores morgenevent den 27. oktober 2022, hvor vi satte spot på de forskellige nuancer og vilkår i henholdsvis ABR18, ABR18 Forenklet og ABT18 med fokus på de foreningsejede ejendomme.

Sammen med Molt Wengel havde vi inviteret samarbejdspartnere fra ejendoms- og administratorbranchen, til vidensevent om de aftalemuligheder, som bygherre har fået med 18-vilkårene – herunder AB Forenklet og ABR Forenklet, der er skabt ud fra filosofien om enklere aftaler til enklere byggeprojekter, og som derfor er et skridt imod at lukke det aftalemæssige gap, vi oplever i renoveringsbranchen.

Undervejs fik vi input både fra vores egen Jacob Lemche, samt advokat Peter Qvist Lessèl fra Molt Wengel, som gav en introduktion til de enkelte aftalesæt og ydelsesbeskrivelser og dykkede ned i anvendelsen af aftalesættene, og hvad man bør være opmærksom på ved forskellige typer byggesager.

Morgenevent om aftalevilkår for renoveringsprojekter i foreningsejede ejendomme hos PJP 27. oktober 2022

Nogle af de budskaber, deltagerne kunne tage med sig, lød blandt andet sådan:

  • Med AB-systemet 2018 har AB-udvalget introduceret to nye aftalevilkår: AB Forenklet og ABR Forenklet. AB Forenklet og ABR Forenklet er skabt ud fra filosofien om enklere aftaler til enklere byggeprojekter og er et skridt mod at lukke det aftalemæssige gap, vi ser i byggebranchen.
  • Forenklingen af vilkårene kommer helt lavpraktisk til udtryk ved, at en række bestemmelser er omformuleret eller helt udeladt i AB Forenklet og ABR Forenklet, og at AB Forenklet og ABR Forenklet i nogle tilfælde henviser til bestemmelserne i AB 18 og ABR 18 i stedet for at gengive dem. Med de forenklede aftalevilkår er det derfor i højere grad overladt til byggeriets parter selv at regulere samarbejdet.
  • De forenklede vilkår er især egnet, hvor det vurderes, at der ikke er behov for, at tilvælge de processor, som følger med, når AB 18 og ABR 18 vælges (eksempelvis projektgennemgang og  faseopdelt rådgivning)
  • Uanset om man vælger ABR 18 eller ABR Forenklet, er det essentielt at forholde sig kritisk til, hvilke ydelser rådgiveren faktisk skal levere. Afkrydsningsskemaet til ydelsesbeskrivelserne er et oplagt sted, at afkrydse hvilke ydelser, der vælges og med en nærmere præcisering af, hvad der leveres (tilbudsliste med mængder, arbejdsbeskrivelse, tegninger mv.).
  • Hvis du vælger en AB Forenklet, kan du overveje, om der er behov for et 5-års eftersyn og om sikkerheden evt. skal forlænges indtil 5-år efter afleveringen.

Næste PJP morgenevent

Sæt kryds i kalerenderen den 26. januar 2023, hvor vi inviterer til nytårskur! Her glæder vi os til at præsentere jer for en ny løsning indenfor bæredygtig renovering i vores fælles segment. Mere om dette senere.

Hos Peter Jahn & Partnere vil vi gerne stille vores hus og vores viden til rådighed for events, der kan samle branchen og gøre hinanden klogere. Kunne du tænke dig at gøre brug af vores rammer eller har du en idé til emner, vi skal tage op? Så sig til.

Kontakt os for at høre mere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag invitationer til spændende arrangementer fra os direkte i din indbakke

Team PJP i Toscana
Forrige nyhed
Byfornyelsespuljer i 2023: Få støtte til jeres renoveringsprojekt
Næste nyhed